Visual thinking en zakelijk tekenen

Tekenen is zeker niet exclusief bedoeld voor de professionele illustrator. Allesbehalve, want iedereen die weet hoe een huis, auto of mens eruit ziet, kan dit visueel doorvertalen op papier. De kwaliteit van het resultaat laten we in het midden, want dit is totaal niet relevant! Bij zakelijk tekenen gaat het namelijk om de functie van de illustratie; het laagdrempelig uitleggen van informatie dat door tekst of spraak moeilijker over te brengen is. Het draagt gigantisch bij aan de informatie-overdracht tijdens bijvoorbeeld een presentatie, pitch of brainstormsessie. Met zakelijk tekenen breng je jouw doelgroep sneller tot inzicht, wat meer tijd en denkruimte biedt om dieper in de stof te duiken.

Meer visueel inzicht door visual thinking

Wat leer je dan tijdens zo’n workshop visual thinking bij Heilder? Wat we je niet (per se) leren is mooier tekenen, want zoals hierboven uitgelegd is dat niet het doel van zakelijk tekenen. We zijn ervan overtuigd dat iedereen kán tekenen, maar de uitdaging zit ‘m in de effectiviteit en efficiëntie. Tijdens de workshop visual thinking geven we je daarom allereerst een set aan basis illustratie-elementen mee; vormen en kleuren die als bouwstenen gemakkelijk te combineren zijn tot de meest uiteenlopende objecten. Daarbij geldt de kracht van eenvoud, want met een paar vierkanten, cirkels en lijnen kun je bijvoorbeeld al een complete straat met bewoners tekenen. Hoe je dat op de juiste manier toepast, dat leer je tijdens de workshop.

Het verloop van een visual thinking workshop

Visueel denken betekent onder andere denken in metaforen, iets wat ook in de visual thinking workshop behandeld wordt. En dan bedoelen we niet alleen de bekende metaforen als verkeersborden, traptreden en een horizon. We stimuleren juist het denken in metaforen die passen bij jouw organisatie, om herkenning en begrip op te wekken bij medewerkers en klanten. Een visual thinking workshop bestaat uit twee dagdelen, met daartussen een tot twee weken. In het eerste dagdeel maken we je vertrouwd met een aantal handige basis illustratietechnieken en leren we je de ‘taal’ van visual thinking door het gebruik van vormen en symbolen. Door tussentijdse interactieve opdrachten stimuleren we het gebruik van algemene en eigen metaforen. Binnen de tussenperiode van een tot twee weken krijgen deelnemers de gelegenheid om hun opdrachten verder uitwerken en kunnen deze ingeleverd worden voor feedback. Het tweede dagdeel bestaat uit een nabeschouwing, waarin best practices worden uitgewisseld en waarin wij ons licht kunnen schijnen op ruimte voor verbetering. We maken een verdere verdiepingsslag door in te gaan op storytelling door tekenen (de opbouw van een verhaal) en we geven je tips en tricks mee voor verdere doorontwikkeling van je skills als tekenaar!


Wil je meer over visual thinking / zakelijk tekenen weten? Neem contact met ons op voor extra informatie!

Wil jij jouw boodschap vertaald hebben
naar een pakkende animatievideo?